Thursday, September 23, 2010

Muziek maakt slimmer? [Dutch]

Net zoals in de jaren negentig in de VS blijft het idee dat muziek slimmer maakt opduiken in de - op zich zeer te prijzen - lobby om muziek te promoten in het onderwijs. Zo ook het recente Nederlandse initiatief Muziek Telt
Het is echter nogal een zwaktebod om het belang van muziek aan te willen tonen door te benadrukken dat muziek een andere menselijke kwaliteit positief beïnvloedt. En wel een kwaliteit die we kennelijk belangrijker vinden. In dit geval: intelligentie. Het bevestigt in wezen het idee van muziek als tweederangs activiteit (nog los van het feit dat er geen enkele evidentie is dat muziek inderdaad slimmer maakt; het zgn. ‘Mozart-effect’) [zie eerdere blogs] Ik ondersteun het initiatief van harte, maar daag de initiatiefnemers uit om vooral het intrinsieke belang van muziek voor het voetlicht te brengen.

Monday, September 20, 2010

Is iedereen muzikaal? [Dutch]

Vanaf begin september is er elke maandag op Radio 4 een rubriek over muziekcognitie. Elke week wordt een antwoord gegeven op een actuele vraag. Voor de aflevering van week 38 - Zijn musici seksueel aantrekkelijk? - zie uitzending gemist.