Saturday, March 15, 2014

Muziek is geen luxe... maar wat dan wel? [Dutch]

Vandaag verschijnt er een stuk in de Volkskrant (bijlage wetenschap) met als aanleiding de groeiende populariteit van het thema Muziek en het brein: de een na de andere lezing, cursus en workshop over dit onderwerp wordt aangekondigd, en enthousiaste wetenschappers weten prachtige verbanden te leggen tussen het brein en ons aller beleving van muziek. Dit alles in het kader van het Jaar van het brein.

Margreet Vermeulen vraagt zich af in het artikel: "Waarom zou muzikaliteit zijn aangeboren terwijl we best zonder kunnen - al denken veel mensen misschien van niet. Muziek heeft geen evolutionaire noodzaak, in tegenstelling tot andere plezierige zaken in het leven als eten en seks. Zonder muziek raakt de menselijke soort niet in gevaar. Waarom is muziek dan van alle culturen en alle tijden? Geen menselijke activiteit is zo alomtegenwoordig. Waarom is er vrijwel altijd muziek als mensen samenkomen om iets te vieren, te rouwen, te demonstreren en zelfs als ze ten strijde trekken? Wat doet een aria of smartlap in het brein en hoe wekken die emoties op? Worden we echt slimmer van muziek en kunnen we er ziekten mee te lijf gaan?"

Nu ziet het gros van het huidige breinonderzoek muziek vooral als een mooie toepassing: muziek zou ons slimmer maken, minder gestresst en we zouden er allerlei aandoeningen mee kunnen verhelpen. Prachtig natuurlijk, mocht dat echt zo zijn. Maar laten we vooral het omgekeerde niet vergeten: wat het brein ons over muziek en muzikaliteit kan vertellen. Dat brein is niet voor niets muzikaal...

Voor volledige artikel zie Volkskrant.

No comments:

Post a Comment