Thursday, December 01, 2022

Wil je ontdekken hoe het zit met je absoluut en relatief gehoor? [Dutch]

Kun jij horen welke versie van de intro van Wie de mol? of The Walking Dead de juiste toonhoogte heeft? En lukt het je om van een superkort fragment de titel en artiest van een nummer herkennen? Ontdek hoe het zit met je absoluut en relatief gehoor, je gevoel voor ritme en timing, en je geheugen voor muziek. Je bent waarschijnlijk muzikaler dan je denkt. Speel de mini-games op ToontjeHoger en leer tegelijkertijd meer over muzikaliteit. 

ToontjeHoger is ontwikkeld door de muziekcognitiegroep van de Universiteit van Amsterdam. Speel de minigames hier.

2 comments:

  1. Ik heb ((g)een) absoluut (geen) gehoor

    De titel van dit artikeltje bestaat eigenlijk uit 3 zinnen:

    Ik heb een absoluut gehoor
    Ik heb geen absoluut gehoor
    Ik heb absoluut geen gehoor
    Onlangs keek ik naar een aflevering uit 2014 Universtiteit van Nederland over het fenomeen absoluut gehoor. link. Ik werd daardoor getriggerd omdat er een hoop niet ter zake doende dingen langskwamen. Dat niks met absoluut gehoor te maken heeft.

    Wiki zegt over absoluut gehoor het volgende: "Een absoluut gehoor (soms ook perfect gehoor genoemd, wat niet helemaal hetzelfde is) is het vermogen van een luisteraar om tonen muzikaal te benoemen zonder eerst een referentietoon te hebben gehoord. Het absoluut gehoor komt slechts bij een minderheid van de muzikale luisteraars voor en kan variëren wat betreft nauwkeurigheid en toepassingsgebied". Anders gezegd: iemand kan de toonhoogte herkennen en benoemen. "Dit is een Fis, of een D, enz." Maar daarvoor moet de persoon wel een instrument kennen die tonen produceert en dan kan hij de notennamen uit het hoofd bepalen.

    Wat Wiki zegt is dus ook niet helemaal waar: Er is geen relatie van iemand met een een absoluut gehoor en zijn/haar muzikaliteit. Absoluut gehoor is een fenomeen die een ieder kan hebben zonder ooit een instrument gespeeld te hebben of toonhoogte kan herkennen bij de notennaam. Er zijn dus ook mensen met een absoluut gehoor die helemaal niet een bijzondere muzikaliteit vertonen en het meestal van zichzelf niet weten. Het is een fysiek fenomeen dat zich in de hersenen afspeelt bij een klein deel van de mensheid.

    Een bijzonder voorbeeld van iemand die een absoluut gehoor heeft én geleerd heeft de noten te benoemen tot in het extreme (ook elk denkbaar akkoord of cluster) is dit jongetje: link

    Het hebben van een absoluut gehoor is niet altijd handig, tenzij je componist bent en de muziek al in je hoofd hoort en bij notennaam kunt reproduceren. Voorbeelden genoeg in de literatuur zoals Beethoven die zijn muziek hoorde in zijn hoofd, terwijl hij op het laatst al stokdoof was. Hij herkende de notennamen en schreef ze op.

    Ik ken ook mensen met een absoluut gehoor waarbij ze alles een halve toon lager horen. Dat kwam omdat hun eerste referentie, het leren van de notennamen, gebeurde op een piano die een halve toon te laag stond. Bekend ook zijn musici met een absoluut gehoor die barokmuziek spelen. Ook die stemming (toonhoogte-notennamen) zijn anders dan de huidige. Allemaal lastig dus.
    Hier gaat het verder: https://www.fredvogels.com/music/248-ik-heb-g-een-absoluut-geen-gehoor?highlight=WyJnZWhvb3IiLCJnZWhvcmUiXQ==

    ReplyDelete
  2. Nootnamen benoemen is maar (curieus) topje van de absoluut gehoor ijsberg. Zie https://musiccognition.blogspot.com/2022/12/wat-is-een-absoluut-gehoor-en-is-het.html

    En de uitleg na afloop van het minigame over absoluut gehoor op mcg.uva.nl/toontjehoger.

    ReplyDelete